zaterdag 3 maart 2012

Stakingen onderwijs in Peel en Maas

Het kabinet wil bezuinigen op het passend onderwijs. Het gaat om een bedrag van 300 miljoen euro, op een budget van 3,7 miljard euro. Passend onderwijs staat voor maatwerk in het onderwijs aan leerlingen die extra hulp nodig hebben, de zogenaamde zorgleerlingen. Dit zijn leerlingen met bijvoorbeeld leerachterstanden en sociale en/of psychische problemen. Als het aan het kabinet ligt, wordt het budget voor passend onderwijs per 1 augustus 2012 verlaagd.

In 6 jaar tijd is het aantal kinderen met een indicatie voor zware zorg toegenomen, van 65.000 naar 107.000. Hierdoor zijn ook de kosten voor passend onderwijs omhoog gegaan.

Het kabinet heeft 3 uitgangspunten voor de bezuinigingen: zoveel mogelijk schrappen in bureaucratie en projecten; minder uitgeven aan ambulante begeleiding; besparen door te kiezen voor grotere klassen en besparen op de personeelskosten.

Daarnaast krijgen alle leerlingen bij toekenning van een rugzak hetzelfde bedrag toegekend. Dit is volgens minister Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) niet noodzakelijk, omdat de zorgbehoefte per leerling verschilt.

De Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs, Abvakabo-FNV, FvOv en de Algemene Vereniging van Schoolleiders zijn eensgezind over het doel van de actie. Allen zijn zij overtuigd van het nut om zorgleerlingen zoveel mogelijk op te vangen in het reguliere onderwijs, maar voorzien grote nadelige gevolgen voor de kwaliteit als de invoering van passend onderwijs gepaard moet gaan met 300 miljoen euro aan bezuinigingen. Daardoor komen kinderen in grotere klassen terecht en kunnen leerlingen die kunnen meekomen mits ze extra aandacht krijgen vaak alleen een beroep doen op de leraar voor de klas. Die komt daardoor in een spagaat: hij zal er alles aan doen om iedereen te helpen, maar meer tijd voor een zorgleerling betekent minder tijd voor de anderen.

De staking op 6 maart in de Amsterdamse ArenA is een laatste poging om de bezuiniging op Passend onderwijs ongedaan te maken. Ook in Peel en Maas zal er gestaakt gaan worden. Zowel leerkrachten van het Bouwens van der Boijecollege als de Violier in Maasbree zullen hun werk neerleggen om te gaan staken.

0 reacties:

Copyright © 2012 Peel en Maas 24.
Template byBart Nelissen