Integrale aanpak zwarte rat werpt vruchten af
Acht Limburgse gemeenten blijven samen zwarte rat bestrijden
De gemeenten Leudal, Peel en Maas, Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen, Roermond, Weert en Nederweert zetten de samenwerking voort bij het bestrijden van de zwarte rat.
Vanaf 2010 pakken de gemeenten samen met de LLTB, een groep professionele plaagdierbestrijders en de provincie Limburg de bestrijding van het plaagdier integraal aan. Met succes, zo blijkt uit een evaluatie.
De reden dat de acht gemeenten in 2010 de bestrijding van de zwarte rat gezamenlijk oppakten was het toenemende aantal meldingen over zwarte ratten bij burgers en bedrijven. Om een goed beeld te krijgen van het probleem is destijds eerst een enquête gehouden in het totale gebied. Deze nulmeting, die door de Provincie werd ondersteund, heeft geleid tot een overzichtskaart waarop probleemgebieden met overlast zich duidelijk aftekenen. Parallel aan dat onderzoek is er veel gedaan op het gebied van voorlichting richting burgers en bedrijven.
In fase 2 van het project is een plan van aanpak opgesteld en zijn bedrijven bezocht die aangaven last te hebben van de zwarte rat. Bij de bestrijding van het dier maken de gemeenten gebruik van dezelfde methodiek, namelijk blokbestrijding. Daardoor wordt niet alleen de haard maar ook de directe omgeving onderzocht en aangepakt. Een ander voordeel van de samenwerking is, dat alle gemeenten en ongediertebestrijders dezelfde processen hanteren rond meldingen, het bestrijden en het monitoren van de overlast.
Uitroeien van de zwarte rat is nagenoeg niet mogelijk. Het diertje houdt zich niet aan gemeente- of provinciegrenzen. Door samen te werken blijft het probleem wel beheersbaar. De acht gemeentebesturen onderkennen dit en hebben afgesproken de samenwerking voort te zetten. Vanwege de specifieke vakkennis die nodig is, stellen de gemeente samen € 26,500 beschikbaar voor o.a. het aanstellen van een intergemeentelijke vakcoördinator en voor het geven van cursussen over de bestrijding van de zwarte rat aan agrariërs en andere belanghebbenden. De coördinator is afkomstig uit de groep van plaagdierbestrijders die nu al bij het project betrokken zijn.
Bron: Gemeente Peel en Maas
0 reacties: