De leerlingen van het Bouwens van der Boijecollege, en vooral de leerlingen van het Studiehuis, zijn kwaad. Kwaad, omdat volgens de leerlingen veel wordt afgenomen.
In een brief aan directeur Henk Janssen heeft een leerling van het Bouwens aangegeven wat er speelt. Het budget voor het jaarboek werd uit de schoolbegroting gehaald, met als gevolg dat de kosten uit de vrijwillige ouderbijdrage moesten worden gehaald. Ook de Break, de bekende schoolkrant van het Studiehuis, die bekend staat om de mooie opmaak, leuke verhalen en uitdagende spellen, is vanwege de bezuinigingen verdwenen.
Afgelopen december werd bekend dat de leerlingen voor de jaarlijkse kerstlunch moesten gaan betalen. Iets wat voorheen gratis was. Dit, tot grote onvrede bij de leerlingen.
Daartegenover staat dat het Bouwens sinds enkele tijd een nieuw logo heeft. Dit logo zou duizenden euro's hebben gekost.
Onvrede dus bij de leerlingen. Directeur Henk Janssen van het Bouwens reageert. Allereerst over het nieuwe logo: 'Dat is onderdeel van onze communicatie en die was dringend aan vernieuwing toe, met name onze website. Laat nou net het logo meegelift zijn met een mediaproject van ons bestuur, stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs. Dat heeft óns dus niet direct geld gekost, maar je hebt gelijk: vernieuwing van communicatie kost ons geld', aldus Janssen.
Dan de solidariteitsbijdrage. Tot vorig jaar betaalden ouders deze bijdrage. Vanaf dit schooljaar mag dat niet meer van de regering. 'Alle ouders in Nederland moeten voortaan jaarlijks exact kiezen voor elke activiteit of product die de school hun kind aanbiedt'. 'Concreet levert dat een formulier op waarop ouders moeten aanvinken of ze willen betalen.' Volgens de directeur kan hij er niets aan doen, maar is het de 'schuld' van de politici in Den Haag.
'Omdat ouders nu preciezer kiezen, zit de ouderbijdragepot tegenwoordig minder vol. Kleinere zaken, zoals de schoolkrant of de kerstlunch, staan niet meer op het formulier. Dus nu moet de school dat óf zelf betalen, óf -in het geval van de kerstlunch- de leerlingen alsnog om een kleine bijdrage vragen. En omdat we minder te besteden hebben uit de ouderpot, hebben we voor het laatste gekozen.'
Volgens de directeur van het Bouwens van der Boijecollege wordt er naar oplossingen gezocht, maar moet de school het wel met minder geld doen.
Bron: Gastcolumn Henk Janssen, scholieren.com
0 reacties: