woensdag 23 november 2011

Politie op scherp tijdens donkere dagen offensief

De politie Limburg-Noord zet in de wintermaanden tijdens het 'donkere dagen offensief' extra maatregelen in om overvallen en inbraken tegen te gaan. Zo wordt vaker een helikopter ingezet. Vanuit de lucht biedt een helikopter overzicht en zijn vluchtende overvallers sneller zichtbaar. Daarnaast wil de politie nieuwe overvallen met de helikopter voorkomen door potentiële daders af te schrikken. Dinsdagavond heeft de politie in Weert een 'stopcheck' uitgevoerd, een verscherpte verkeerscontrole die in het licht stond van het donkere dagen offensief. Daarbij zijn twee aanhoudingen verricht. Een bestuurder had teveel gedronken en een andere automobilist moest nog boetes betalen.

Uit ervaring weet de politie dat het aantal overvallen en inbraken toeneemt zodra het 's avonds eerder donker wordt. Criminelen vallen in het donker immers minder op en maken dankbaar gebruik van de onoplettendheid van mensen.

In noord- en midden Limburg ligt het aantal overvallen dit jaar vooralsnog lager dan vorig jaar. In 2011 zijn tot nu toe 48 overvallen gepleegd. In heel 2010 waren dat er 78, in 2009: 83, in 2008: 65 en in 2007: 74. Desalniettemin zet de politie alles op alles om de overvallen nog verder terug te dringen. Van de 48 overvallen in 2011 zijn er dertien opgelost, daarvoor zijn dertig aanhoudingen verricht.

De extra maatregelen bestaan onder meer uit verscherpt toezicht en intensievere surveillances op bepaalde tijdstippen en risicoplaatsen waar criminelen vaker toeslaan. Op die manier vergroot de politie de heterdaadkracht. Afhankelijk van de lokale situatie vinden er op diverse plekken scherpere verkeerscontroles plaats die deel uit maken van het donkere dagen offensief. Door preventief aanwezig te zijn, hoopt de politie mensen die op het slechte pad zijn af te schrikken. Uiteraard probeert de politie op deze manier ook de pakkans te vergroten. Personen die al bekend zijn bij politie en justitie wekken interesse. En uiteraard ook mensen die drugs, wapens of andere verboden zaken bij zich hebben.

Na een overval wordt altijd uitgebreid onderzoek gedaan. Ook onderzoekt de politie eventuele verbanden tussen de overvallen. Alle politiemedewerkers zijn gericht op het inwinnen van informatie en de bestrijding van overvallen. De politie wil de daders zo snel mogelijk aanhouden. Daarbij heeft zij de hulp van burgers in de regio nodig.

De politie vraagt burgers alert te reageren bij verdachte situaties. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Bij spoed is 112 natuurlijk het vereiste nummer. Het is verstandig om kenmerken van de dader(s) en eventuele vervoermiddelen te onthouden. Een goed signalement kan de politie helpen de dader(s) te achterhalen. Met behulp van Burgernet en getuigenoproepen in de media roept de politie de hulp van burgers in om verdachten te kunnen opsporen.

Wanneer er zich ergens een overval voordoet, verstuurt de politie in dat gebied een bericht via Burgernet. Hiermee vergroot de politie in korte tijd het aantal oren en ogen in de wijk. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.burgernet.nl

Getuigen van een overval die iets hebben gefotografeerd of gefilmd, kunnen beeldmateriaal naar de politie sturen via www.nationale-recherche.nl. Daar zorgen ze dat het getuigenmateriaal snel terechtkomt bij het rechercheteam.

0 reacties:

Copyright © 2012 Peel en Maas 24.
Template byBart Nelissen