zaterdag 13 oktober 2012

Structuur Ontwerp Huis van de Gemeente bekend


Na consultatie van de raadsfracties heeft het College het Structuur Ontwerp van het te verbouwen gemeentehuis in gemeente Peel en Maas vastgesteld.

Uit drie modellen is het model gekozen dat het beste aansluit bij de doelstellingen om een sober en doelmatig Huis van de Gemeente te realiseren. Dit model is een voorlopig model, omdat de gemeente bij de huiskamergesprekken graag de suggesties en ideeën van inwoners meeneemt in de uiteindelijk afweging. Daarnaast is de gemeente in gesprek met de actiegroep ‘gemeentehuis Wilhelminaplein’ .
Naar aanleiding van de fusie van vier gemeenten is besloten om per direct de medewerkers van de vier gemeenten intensief samen te laten werken vanaf één locatie. Dit is in 2010 gerealiseerd in het huidige gemeentehuis van Peel en Maas met een tijdelijk bijgebouw als noodvoorziening. Dit tijdelijk bijgebouw moet worden verwijderd. Daarnaast wil Peel en Maas een verbeterde dienstverlening aanbieden, de exploitatiekosten terugbrengen en partners zoals de bibliotheek en Wonen Limburg onder één dak brengen. 
De gemeente heeft de architect gevraagd op basis van het Programma van Eisen met drie voorstellen te komen. De drie voorstellen verschillen in de manier waarop de verbouw wordt gerealiseerd, de kosten zijn vergelijkbaar. Vervolgens heeft de gemeente  gekozen voor een compact, duurzaam en zo klein mogelijk gebouw. Ook houdt het gekozen model rekening met het verzoek van inwoners om zoveel mogelijk het huidige gemeentehuis te behouden. Het huidige model zal nog de nodige wijzigingen ondergaan. Zo wordt de wens van inwoners gehonoreerd om geen extra opbouw te plaatsen op de tweede etage.  Daarnaast is de gemeente continue met de architect  in gesprek om zo efficiënt mogelijk met de ruimtes om te gaan.

De gemeente hecht eraan het gekozen model als voorlopig te beschouwen. In september heeft de burgemeester ruim 12.500 handtekeningen in ontvangst genomen van inwoners die 18,7 miljoen te veel geld vinden. De burgemeester heeft toen aangegeven dat de gemeente hierover in gesprek gaat met inwoners. Daarom zijn inwoners uitgenodigd voor huiskamergesprekken en  zijn we met de actiegroep ‘gemeentehuis Wilhelminaplein’  in gesprek.  Zowel de uitkomsten van de huiskamergesprekken als de gesprekken en met de actiegroep ‘gemeentehuis Wilhelminaplein’  worden door de gemeente meegewogen in het uiteindelijke besluit om te komen tot een Voorlopig Ontwerp. 
In december verwacht de gemeente een Voorlopig Ontwerp te kunnen presenteren waar aanvullende suggesties van betrokkenen in zijn meegewogen. Dit met uiteindelijk resultaat een sober en doelmatig en aantrekkelijk Huis van de Gemeente, waarvan de uitstraling past bij de trots van de inwoners van Peel en Maas.
Omdat wethouder Segers dinsdag zijn portefeuille neer gelegd heeft, neemt  Wethouder  Absil dit project  waar.


0 reacties:

Copyright © 2012 Peel en Maas 24.
Template byBart Nelissen